HTMCC

HULU TERENGGANU MOTORCROSCUBCROSS CLUB (HTMCC) was established officially on April 7, by, Malaysian Sports Commissioner with registration no: 4...443/2011. The objective of establishing this club is to produce positive characteristics of human capital in terms of mental, psychologically resilient and disciplined. In addition, it also aims to address and reduce social problems among local youth.

Monday, 18 May 2015

Litar TTB kuala ping

KUALA PING

(Sungai ping berkuala kan sungai telemong,Disuatu masa yang lalu dikuala ini lah segala kegiatan dijalankan,dikuala ini merupakan tempat persinggahan para pedagang untuk berdagang dgn penduduk disekitar perkampungan.Disini juga tempat penduduk bersosial sesama mereka,kegiatan disini berkisar kapada permainan2 dimasa itu seperti berlaga ayam,bersilat dan beberapa pesta yang lain seperti menumbuk emping,makan2 ketika menyambut tetamu dari eropah,arab,china dan tetamu perdagangan lain dari nusantara..)

video
(Pekan kuala ping pada 15-5-2015.Pekan yang menyambut karnival tranformasi terengganu baru (TTB)yang telah diadakan pada 14 hingga 17-5-2015 yang baru lalu.Kegiatan ekonomi tertumpu kapada pekan ini,Segala keperluan harian ada dijual dipekan ini dan pekan ini akan berwajah baru dengan terlaksananya beberapa projek yg telah dirancang.)


Kampung kuala ping sebuah kampung yang indah permai,dibina dengan baik ditepi sungai telemong,Kampung kuala ping merupakan kampung ditengah2 antara kuala berang dan kampung teris,Kampung ini mempunyai potensi yang besar untuk menjadi sebuah pekan kecil disedikit masa lagi, kerana keadaan lokasinya,Kampung kuala ping sebuah kampung yang terletak 21 km dari bandar kuala berang,Kampung kuala ping terletak dilaluan kuala berang ke kota baru dan juga laluan menghubungkan dengan gua musang dikelantan melalui felda Aring.Kuala ping juga merupakan laluan ke sungai gawi ditasik kenyir.

(Ada dua versi kampung kuala ping mendapat namanya,Cerita pertama:Dizaman dahulu penduduk disekitar kampung kuala ping sekarang merupakan petani yang mengerjakan penanaman padi huma,Setiap tahun dari masa kesemasa itu lah pekerjaan mereka,penanaman  padi huma sering disulam dengan tanaman lain seperti sayur2an dan sebagai nya,Dimasa itu hiburan memang tak ada langsung,pemudanya hanya pandai bersilat sahaja,habis2 hebat pun mereka hanya berlaga ayam dan pergi mengendap anak dara bila malam tiba (kegiatan biasa orang zaman dahulu).Selain itu ada yang menangkap ikan di sungai telemong(pada masa tu sungai telemong tak ada nama lagi).Tempat yang menjadi kawasan popular menangkap ikan ialah dipertemuan antara sebuah alur dan sungai telemong,Dikuala itu juga merupakan pengkalan untuk perahu2 dagang yang datang dari negara china dan arab untuk berlabuh,Pedagang akan membawa macam2 bekalan dari negara masing2,seperti alatan tembaga dan kain sutera (tapi penduduk kat situ tak dapat beli sbb duit tak ada,padan tenguk dan telan air liur jer awek2 masa tu,ada yang menangis kerana tak mampu nak beli,nak tukar dengan kerbau/lembu pedagang tak mahu kerana negara arab panas sangat,kerbau tak bleh hidup,lagi pun dia orang bimbang takut kerbau mengamuk dalam perahu dagang,klu pecah perahu,innalillah.hehehehe)Dipengkalan ini juga menjadi tempat pertemuan antara penduduk kampung untuk mandi2 manda dan penduduk yang hendak menghiliri sungai serta memudiki sungai.(masa tu wakaf tak ada,dewan sivik jangan sebut lah)Salah satu kegiatan yang sering diadakan dikuala sungai ini ialah acara menumbuk ping,Pesta menumbuk ping menjadi tempat pertemuan muda mudi,dengan bahasa lain tempat untuk mengurat/bergedik,huhuhu... Dari pesta menumbuk ping dikuala sungai ini lah kampung kuala ping diberi nama dan kekal sehingga sekarang.....Cerita yang kedua:Malas nak cerita,hehehehehe.....)

Kuala ping merupakan sebuah kampung dipendalaman terengganu sedikit masa lalu,Kuala ping menjadi dikenali kerana terbina nya empangan kenyir,Empangan yang sangat dikenali dimalaysia am nya dan didunia umum nya,sejak itu kampung kuala ping tidak lagi menjadi pendalaman,kampung itu telah menjadi tempat yang penting di hulu terengganu.Terletak ditengah2 arus perdana pembangunan yang dirancang.Penting nya kampung kuala ping kapada daerah hulu terengganu dengan terpilih nya kampung ini menjadi tuan rumah kapada karnival TTB (tranfomasi terengganu baru),Dikarnival ini telah diadakan macam2 program yang melibatkan semua jabatan kerajaan, dan diprogram ini lah juga diadakan race motocross sebagai salah satu program dikarnival yang julung2 kali nya diadakan dikampung kuala ping.Acara motocross dan cubcross ini telah diamanahkan kapada  HTMCC untuk dijayakan...(Acara motocross dan cubcross ini diadakah seribu tahun setelah kampung kuala ping mendapat nama kehkehkehkehkeh....)

Dengan peruntukan diberi oleh kerajaan negeri terengganu,amanah untuk perlaksanaannya terletak dibahu htmcc,Htmcc telah memperagakan sembilan katagori untuk dipertandingkan.

Katagori.
1)      MX Open..
2)      MX Novice
3)      MX Veteran
4)      CKD Open
5)      Junior
6)      Cubcross Open
7)      Cubcross Tertutup Terengganu
8)      CKD/Cubcross Endurance
9)      Endurance Open.

Hadiah2...
MX OPEN---Yuran Rm 80
1) Rm 800 dan piala
2) Rm 500 dan piala
3) Rm 300 dan piala
4) Rm 200 dan piala
5) Rm 100 dan piala
6) Ke-6 hingga 10—hamper


MX Novice—Rm 60
1) Rm 600 dan piala
2) Rm 400 dan piala
3) Rm300 dan piala
4) Rm 200 dan piala
5) Rm 100 dan piala
6) Ke-6 hingga 10- hamper

MX veteran---Yuran Rm 50
1) Rm 500 dan piala
2) Rm 300 dan piala
3) Rm 200 dan piala
4) Rm 100 dan piala
5) Rm 80 dan piala..
6) Ke-6 hingga 10 –hamper

JUNIOR--- Yuran Rm 40
1) Rm 400 dan piala
2) Rm 300 dan piala
3) Rm 200 dan piala
4) Rm 100 dan piala
5) Rm 70 dan piala.
6) Ke-6 hingga 10-hamper
CKD OPEN..-----yuran Rm 50
1) Rm 500 dan piala
2) Rm 300 dan piala
3) Rm 200 dan piala
4) Rm 100 dan piala.
5) Rm 80 dan piala
6) Ke-6 hingga 10—hamper

CUBCROSS OPEN---- Yuran Rm 50
1) Rm 500 dan piala
2) Rm 300 dan piala
3) Rm 200 dan piala
4) Rm 100 dan piala
5) Rm 80 dan piala
6) Ke-6 hingga 10 –hamper

CUBCROSS TERTUTUP TERENGGANU—yuran Rm 30
1) Rm 300 dan piala
2) Rm 200 dan piala
3) Rm 100 dan piala
4) Rm 80 dan piala
5) Rm 50 dan piala
6) Ke-6 hingga 10—hamper

ENDURANCE OPEN---Yuran Rm 60
1) Rm 600 dan piala
2) Rm 400 dan piala
3) Rm 300 dan piala
4) Rm 200 dan piala
5) Rm 100 dan piala
6) Ke-6 hingga 10 –hamper

CKD/CUBCROSS  ENDURANCE.—yuran Rm 50
1) Rm 500 dan piala
2) Rm 300 dan piala
3) Rm 200 dan piala
4) Rm 100 dan piala
5) Rm 80 dan piala
6) Ke-6 hingga 10-- hamper

JADUAL
Khamis-(14hb mei 2015)
8.00am>>>>>>>>>>>>>>>>>Perdaftaran dan ujian litar
10.00am>>>>>>>>>>>>>>>>Taklimat peserta/pemeriksaan jentera.
10.30am>>>>>>>>>>>>>>>>Cubcross tertutup terengganu
Mx veteran MOTO 1
CKD open MOTO 1
Cubcross tertutup terengganu final
MX Novice MOTO 1
Cubcross Open MOTO 1
MX open MOTO 1
Jumaat (15hb mei 2015)
8.30 am CKD/Cubcross Endurance
MX Vateran MOTO 2
Junior MOTO 1
Endurance Open
CKD Open MOTO 2
Cubcross Open MOTO 2
MX Novice MOTO 2
Junior MOTO 2
MX Open MOTO 2
Penyampaian Hadiah...

SENARAI PESERTA
MX Open
1)      Mohd Fadli Deraman
2)      Che wan Rahimi
3)      Asmawi
4)      Mohd Hafizul Mustakim
5)      Aidil Efendi Azmi
6)      Zulkarnain Ismail
7)      Taqiyuddin Jamaluddin
8)      Ahmad nasaie Najmi
9)      Mohd Noriman
10)   Mohd Harith Daniel.

MX Novice
1)      Mustaqim Sapri
2)      Apex
3)      Azhar Mohammad
4)      Mohd Sharazman
5)      Taqiuddin Jamaludin
6)      Mohd Harith Damal Rizal
7)      Mohd Zulkifli Sapri
8)      Mohd Hakimi Kamal
9)      M.Iznul Nuzaimi Amran
10)   Abdul Hadi Awang
11) Che Wan Rohimi
12)Syamsul Rizal

MX Veteran
1)Syamsul Rizal Ismail
2) Othman Ali
3) Haji Din
4) Mohd Zamurina.
5 Rizal Zakaria
6) Pok Aziz
7) Mohd Fadli
8) Afendi
9) Asmawi


CKD Open
1)      Kamarul Asraf
2)      Kamarul Harith
3)      Khairul Haki
4)      Kamarul Munir
5)      Kamarul Firdaus
6)      Mohd Salehudin
7)      KHairul Anuar
8)      Arif Fadilah
9)      Asraf Zailani
10  Amirul Asraf
11  Mohd Zuhaimi

Junior
1)      Mohd Sahril Muharam
2)      Nur Liyana Fazlien
3)      Hakimi
4)      Mohd Syahin
5)      Mohd Faiz Zakwan
6)      Salahuddin Amir shah
7)      Che WaN Daniel
8)      Mustaqim  Sapri
9)      Asyraf Zailani
10)   Mohd Idham Hanafi
11)    Mohd Zulhilmi
12) M.Amir A.Razak
13) ZulFadli
14) A.hakim Zahiruddin
15) M.Aiman Zul Hakim
16)Mohd Shahril  imran

Cubcross Open
1)      Mohd Irwan M.Zaid
2)      Kamarul Firdaus
3)      Wan Mohd Ridzuan Wan Zainal
4)      Mohd Izrul Huzairie
5)      Mohd Zakaria Awang
6)      Kamarul Munir
7)      Kamarul Harith.
8)      Mohd Hafizol Mustakim.
9)      Kamarul Firdaus
10)   Khairul Haki
11)   Mohd Sabri Muda
12)   Mohdb Faiszuan
13)   Arif Fadillah
14)   Wan mohd Ridzuan Wan Zainal

Cubcross Tertutup Terengganu
1)      Mohd Irwan M.Zaid
2)      Kamarul Firdaus
3)      Wan Mohd Ridzuan Wan Zainal
4)      Mohd Izrul Huzairie
5)      Mohd Zakaria Awang
6)      Kamarul Munir
7)      Kamarul Harith.
8)      Mohd Hafizol Mustakim.
9)      Kamarul Firdaus
10)   Khairul Haki
11)   Mohd Muhaimin
12)   Mohd Fairul Nizam
13)   Arif Fadillah Zubaidi
14)   Mohd Aiman shafie
15)   Mohd Sabri Muda
16)   Zulhusni Khairul
17)   M.Fakhrurrazi Mamat
18)   Mohd Fakhril Ikhwan
19)   Raja Faizal RajaSulaiman
20)   Mohd Iman Jawahir
21)   Asyraf Zailani
22)   Amirul Zubaidi
23)   Wan Mohd Ridzuan
24)   Mohd Afizul
25)   Mohd Faiszuan

CKD/Cubcross Endurance
1)      Mohd solehudin Ghazali
2)      Kamarul Asyraf.
3)      Muhaimin Mat rafi
4)      Mohd Nor Azmi Ismail
5)      Kamarul Harith
6)      Khairul Haki
7)      Kamarul Munir
8)      Ahmad Buyamin Embong
9)      Mohd Syukur Yusuf
10)   Mohd Irwan M.zaid
11) Amirul Asyraf

 Endurance open
1)      Mohd Khairul Azman
2)      Asmawi.
3)      Mohd Zamurina
4)      Haji Din
5)      W.Shah Razwan
6)      Afendi
7)      Mohd Nor Azat.Ahmad
8)      Kamarul Munir
9)      Hafizul Mustakim
10)   Nasaie Najmi


PEMENANG:
MX Open..
1)      Taqiyuddin Jamaludin...
2)      Nasaie Najmi
3)      Mohd Noriman
4)      Mohd Harith Denial
5)      Zulkarnain Ismail

MX Novice
1)      Taqiyuddin Jamaludin
2)      Mohd Harith Denial
3)      Mohd Zulkifli Sapri
4)      Mustakim Sapri
5)      Mohd Shah Razman

MX Veteran
1)      Rizal Zakaria
2)      Mohd Zamurina
3)      Othman Ali
4)      Haji Din
5)      Asmawi

CKD Open
1)      Kamarul Munir
2)      Kamarul Harith
3)      Khairul Haki
4)      Arif Fadillah Zubairi
5)      Kamarul Firdaus

Junior
1)      Mustaqim Sapri
2)      Asyraf Zailani
3)      Mohd Izham Hanafi
4)      Che Wan Deniel
5)      Solehuddin Amirsyah

Cubcross Open
1)      Kamarul Munir
2)      Kamarul Harith
3)      Mohd Hafizol Mustakim
4)      Mohd Khairul Haki
5)      Mohd Faiszuan


Cubcross Tertutup Terengganu
1)      Kamarul Munir
2)      Kamarul Harith
3)      Ariff Fadillah Zubairi
4)      Hafizol Mustakim
5)      Khairul Haki

CKD/Cubcross Endurance
1)      Kamarul Harith
2)      Khairul Haki.
3)      Kamarul Munir
4)      Ahmad Buyamin Embong
5)      Mohd Syukur Yusuf


Endurance Open.
1)      Nasaie Najmi
2)      Hafizol  Mustakim
3)      Kamarul Munir
4)      Mohd Nor Azat Ahmad
5)      Afendi

HTMCC
Htmcc telah diwakili oleh 9 orang rider
1)      Kamarul Munir
2)      Kamarul Firdaus
3)      Kamarul Harith
4)      Kamarul Asraf
5)      Khairul Haki
6)      Mohd Muhaimin
7)      Amirul Asyraf Anuar
8)      Mohd Solehuddin
9)      Mohd Irwan M.zaid

video
start dlm kategori  Endurance Open

Acara yang diwakili oleh rider2 htmcc ialah..

Cubcross open
1)      Kamarul Munir
2)      Kamarul Firdaus
3)      Kamarul Harith
4)      Kamarul Asraf
5)      Khairul Haki
6)      Mohd Muhaimin
7)      Amirul Asyraf Anuar
8)      Mohd Solehuddin
9)      Mohd Irwan M.zaid

Cubcross tertutup terengganu
1)      Kamarul Munir
2)      Kamarul Firdaus
3)      Kamarul Harith
4)      Kamarul Asraf
5)      Khairul Haki
6)      Mohd Muhaimin
7)      Amirul Asyraf Anuar
8)      Mohd Solehuddin
9)      Mohd Irwan M.zaid


CKD Open.
1)      Kamarul Munir
2)      Kamarul Firdaus
3)      Kamarul Harith
4)      Kamarul Asraf
5)      Khairul Haki
6)      Mohd Muhaimin
7)      Amirul Asyraf Anuar
8)      Mohd Solehuddin
9)      Mohd Irwan M.zaid


CKD/Cubcross Endurance..
1)      Kamarul Munir
2)      Kamarul Harith
3)      Kamarul Asraf
4)      Khairul Haki
5)      Mohd Muhaimin
6)      Amirul Asyraf Anuar
7)      Mohd Solehuddin
8)      Mohd Irwan M.zaid

ENDURANCE OPEN
1)      Kamarul Munir
video
start dlm kategori junior
Pemenang untuk rider2 htmcc...
Cubcross open
1)      Kamarul Munir >>>>>>>>> Pertama
2)      Kamarul Harith>>>>>>>>> Ke-2
3)      Khairul Haki >>>>>>>>>>>ke-4
4)      Kamarul Firdaus >>>>>>>>ke-9
5)      Mohd Irwan>>>>>>>>>>>> ke-10

Cubcross tertutup terengganu
1) Kamarul Munir >>>>>> Pertama
2)Kamarul Harith>>>>>>> Ke-2
3)Khairul Haki >>>>>>>>>Ke-5
4) Kamarul Firdaus >>>>>Ke-7
5)Mohd Muhaimin >>>>> Ke-8

CKD Open.
1) Kamarul Munir >>>>>> Pertama
2)Kamarul Harith >>>>>> Ke-2
3)Khairul Haki>>>>>>>>>ke-3
4)Kamarul Firdaus >>>>>ke-5
5)Solehuddin >>>>>>>>>ke-7
6)Kamarul Asraf>>>>>>>ke-8
7)Amirul Asraf Anuar>>>ke-9

CKD/Cubcross Endurance..
1)Kamarul Harith>>>>>>Pertama
2)Khairul Haki>>>>>>>>ke-2
3)Kamarul Munir>>>>>>ke-3
4)Irwan M.Zaid>>>>>>>ke-6
5)Muhaimin mat rafi>>>ke-8
6)Kamarul Asraf>>>>>> ke-9
7)Solehuddin Ghazali>>ke-10

Endurance Open
1)Kamarul Munir >>>>>> tempat ke-3

Hari pertama kejohanan acara dimulai seperti yang dijadualkan,Bacaan Doa telah dibacakan oleh seorang rider.Acara dimulakan seawal jam 8.00 pagi dengan pendaftaran peserta dan taklimat kapada semua yang terlibat dengan event,sama ada rider,Crew2 dan petugas2 lain seperti RELA,JPAM,PEJABAT KESIHATAN,MAJLIS DAERAH DAN sebagainya,Race bermula pada pukul 11.00 pagi dengan acara cubcross tertutup terengganu dan diakhiri dengan acara MX Open pada sebelah petang nya,Tamat hari pertama dengan tiada sedikit pun kemalangan yang berlaku,Alhamdulillah..

Hari ke-2 kejohanan merupakan hari jumaat,Untuk me,mberi laluan kapada semua rider2 dan petugas menunaikan solat jumaat,Acara dimulakan seawal 8.45 pagi dengan acara CKD/Cubcross Endurance dan diakhiri dengan MX Open pada pukul 5.15 petang.Pada hari ini menyaksikan ramai penonton yang hadir untuk melihat event yang dianjurkan sempena Karnival TTB kawasan Hulu terengganu.Pada hari ke-dua ini juga menyaksikan tiada perkara buruk yang terjadi,Semua acara berjalan dengan baik dan mendapat kerjasama dari pihak pengajur dan peserta serta dari penonton yang datang.Pembahagian hadiah telah disempurnakan oleh Tuan pegawai daerah hulu terengganu pada pukul 6.00 petang..

Kesimpulan nya:Pada dasarnya event yang dianjurkan oleh team htmcc boleh dikatakan sebagai berjaya,Kejayaan diperolehi dari kerja sama ahli2 club dgn kerjasama dari jabatan2.Htmcc tak perlu menyediakan kemudahan asas kerana ditapak karnival semua yang diperlukan telah ada disediakan kerana event yang diadakan terletak dalam kampung,lagi pun race motocross hanya menumpang karnival yang diadakan.Walau macam mana pun Htmcc agak sedikit kecewa dengan penyertaan,kerana  event yang dianjurkan kurang mendapat sambutan dari rider diseluruh negara.Dikatakan event yang diadakan kurang mendapat sambutan kerana terdapatnya acara yang dianjurkan ditempat lain.lagi pun acara yang diadakan tak sesuai dengan tarikh kerana pada hari khamis dan jumaat bukan hari cuti jadi penyertaan jadi berkurang.Walau macam mana pun kejayaan sangat berpihak kapada team htmcc dari segi penganjuran,Semua Acara telah dilangsungkan mengikut jadual dengan tiada bantahan dari rider2 yang bertanding...
crew

Event yang diadakan tak mungkin akan berjaya kalau tiada usaha oleh pihak pengurusan team HTMCC.
11)      Rashid Ismail
22)      Ramlee Ismail
33)      Wan Farzullah
44)      Chiko
55)      Anuar Sidek
66)      Afnizam nizan
77)      Mat Nor Azam>>>>> Bendahari
88)      Zulkifli Ahmad>>>>>Setia usaha

Sekian.Harap berjumpa lagi dilain event...