HTMCC

HULU TERENGGANU MOTORCROSCUBCROSS CLUB (HTMCC) was established officially on April 7, by, Malaysian Sports Commissioner with registration no: 4...443/2011. The objective of establishing this club is to produce positive characteristics of human capital in terms of mental, psychologically resilient and disciplined. In addition, it also aims to address and reduce social problems among local youth.

Sunday, 9 November 2014

htmcc/gong badak


Litar gong badak telah lama tidak diadakan race motocross,kali yang terakhir penganjuran event motocross dilitar gong badak ialah pada 21-2-2014 yang lalu.Lebih dari lapan bulan litar gong badak sepi dari deruan enjin motor.Tidak diketahui sebab2 mengapa ini terjadi...
Pada 7-11-2014 pihak penganjuran litar gong badak telah mengadakan event motocross setelah sekian lama tak diadakan.. Litar gong badak sentiasa menjanjikan kemenangan kapada rider2 HTMCC bila event motocross berlangsung,Pada edisi bulan november ini htmcc telah diwakili oleh..
1) Kamarul Munir
2) Kamarul Harith
3) Kamarul firdaus
Pada edisi bulan november ini hanya acara cubcross dipertandingkan,tak ramai rider yang datang,Hanya 8 orang rider sahaja yang menyertai nya.Nampak sangat litar gong badak tak mendapat sambutan.

Pada acara november ini litar gong badak menyaksikan seorang rider dari pengkalan berangan telah mengalami kecederaan .teruk dengan patah tulang kaki.Rider telah dibawa kehospital untuk mendapat rawatan lanjut..
Keputusan penuh,:
1) Kamarul Munir>>>>>>>>>>>>> tempat pertama.
2) Kamarul Harith>>>>>>>>>>>>> tempat ke-2
3) Pijo>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> tempat ke-3.
4) Kecek kemasek>>>>>>>>>>>>>tempat ke-4.
5) Kamarul Firdaus>>>>>>>>>>>> tempat ke-5
SEKIAN















Monday, 3 November 2014

htmcc/litar chalok

Felda chalok barat terletak didaerah setiu,Felda chalok mempunyai penduduk seramai 5000 orang.Felda chalok boleh dikatakan sebuah Felda yang berjaya memberi pendapatan yang tinggi kapada peserta nya.Mempunyai kawasan yang sangat luas sehingga kekaki gunung tebu.Penduduk nya boleh dikatakan sebagai orang kaya.Kelihatan diwaktu petang ramai peserta felda chalok hanya bergoyang kaki kerana telah diberi ensentif oleh pengurusan felda.Boleh dikatakan kehidupan di felda chalok sangat harmony dan aman damai.Terletak hanya 6 km dari jalan utama dan urusan sangat mudah dengan penyediaan jalan yang baik..

Ngauman motor cub menjadi biasa difelda calok barat kerana disini ramai budak2 kecik yang menungang motor bebas lepas, Mungkin kawasan felda merupakan jalan kampung jadi budak2 tak hirau sangat tentang keselamatan dan sebagai nya.Tapi pada 1-11-2014 yang baru lalu ngauman motor tak separti biasa,Ngauman nya membingitkan telinga,memecah damai nya felda chalok barat.Ngauman itu datang nya dari event motocross yang di anjurkan oleh JKKK felda chalok barat yang diadakan dilitar yang dibuat khas untuk event motor lasak..
Ramai rider2 yang datang menyambut cabaran litar calok barat khas nya rider2 dari negeri terengganu,ada beberapa orang rider yang datang dari kelantan dan seorang rider datang dari thailand dan sudah tentu nya tak ketinggalan rider2 dari team HTMCC...
Acara yang dipertandingkan ialah.
1) MX open
2) MX endurance
3) CKD open
4) CKD endurance
5) Cubcross Open
Rider2 htmcc yang mengambil bahagian ialah.
1) Kamarul Munir..
2) Kamarul Harith.

Rider dari team Htmcc yang bahagian hanya dalam katagori CKD open dan Cubcross open.
CKD.Open
1) Kamarul Munir

Cubcross Open.
1) Kamarul Munir..
2) Kamarul Harith
Pemenang.
1) CKD.
a)Kamarul Munir gagal kerana kerosakan Jentera.

2) Cubcross Open.
a) Kamarul Munir>>>>>>>tempat pertama..
b) Kamarul Harith>>>>>>>Tempat ke-3 tapi telah dibatalkan oleh penganjur.
Kesimpulan nya.Penganjuran event motocross dilitar chalok barat boleh dikatakan mendapat sambutan yang agak baik dari rider2 dari negeri terengganu.Ramai yang datang untuk melihat aksi dari rider2 yang brtanding kerana ramai penduduk yang datang memenuhi kawasan ditepi litar.Cuma penganjurnya tak memberi taklimat yang baik kapada peserta,Pemberi taklimat kadang2 memberi taklimat dari atas motor sahaja,(kerana dia sendiri nok berlumba)
tengah panas hati neh

Team Htmcc tak berpuas hati kapada pembatalan ridernya Kamarul Harith.Penganjur tak langsung memberi isyarat yang rider Htmcc telah batal.Rider hanya menyedari pembatalan semasa ingin mengetahui keputusan ketika melihat dimeja urus setia.Sepatutnya penganjur memberi isyarat batal semasa dalam pelumbaan lagi.Apabila dibantah menganjur dengan sombong mengatakan keputusan pengadil adalah muktamad,Bereh situ,tak boleh buat apa2.







Friday, 31 October 2014

htmcc/litar jerangau

Litar jerangau sungai atau litar kilang batu bata yang terletak di kampung jerangau sungai memang tak payah dipekenalkan lagi,Litar ini sudah menjadi semakin popular dengan beberapa penganjuran yang telah dibuat sejak beberapa tahun yang lalu.Litar ini terletak lebih kurang 45 km dari kuala berang terengganu.Litar ini boleh dikatakan sangat berlainan dari litar2 di tempat lain dari segi keluasan nya dan menjadi sangat istimewa dengan tanah liat nya.Menjadi sangat istimewa kalau litar nya basah dan disukai oleh rider2 yang berkunjung...
Pada 31-10-2014 litar jerangau sungai telah menganjurkan satu lagi acara motocross nya dan telah disertai oleh ramai rider2 dari negeri terengganu dan tidak ketinggalan rider2 dari team htmcc,seramai 5 orang rider dari team htmcc telah menyambut cabaran dilitar ini..Pada penganjuran kali ini semua acara diperingkat endurance..
1) Kamarul Munir
2) Kamarul Firdaus
3) Kamarul Harith
4) Wan Fazrullah
5) Khairul Haki
Katagori yang disertai ialah:
1) CKD Endurance
2) Cubcross Endurance
3) Open Endurance..

1) CKD Endurance..
a) Kamarul Munir
b) Kamarul Harith

2) CubCross Endurance
a) Khairul Haki
b) Wan Fazrullah
c) Kamarul harith
d) Kamarul Munir
e) Kamarul Firdaus

3) Endurance Open.
a) Khairul Haki.
b) Kamarul Harith.
c) Kamarul Munir


Pemenangnya ialah.
1)Ckd endurance.
a) Kamarul Harith>>>>>>>>>>> Tempat pertama
b) Kamarul Munir>>>>>>>>>>> tempat ke-3
2)Cubcross endurance.
a) Kamarul Harith>>>>>>>>>> Tempat ke-7
b) Kamarul Firdaus>>>>>>>>> Gagal disaringan
c) Kamarul Munir>>>>>>>>>>Kegagalan Jentera
d) Wan Fazrullah>>>>>>>>>> Gagal Disaringan
e) Khairul Haki>>>>>>>>>>>gagal top ten


3)Endurance 0pen
a)      Kamarul Munir>>>>>>>> Tempat Pertama
b)      Kamarul Harith>>>>>>>> Tempat Ke-2
c)      Khairul Haki>>>>>>>>>> Tempat ke-6



Kesimpulan>>>>.Pada dasarnya penganjuran litar jerangau sungai boleh dikatakan sebagai berjaya tetapi mempunyai banyak kelemahan yang perlu dibaiki oleh pihak penganjur  pada masa yang akan datang.Penganjur boleh dikatakan sebagai tak mesra kapada rider2 dan mempunyai sikap yang kurang terbuka,Penganjur dilihat sebagai kurang mengalu2kan rider2 yang datang.Penganjur dilihat seperti kekampungan dan kurang  profesional.Diharap pada masa yang akan datang penganjur membaiki sikap dan kelengkapan yang diperlukan.Sekian









Wednesday, 22 October 2014

litar kemaman


 LITAR MAK NIK

Kemaman terletak dihujung negeri terengganu,kemaman merupakan sebuah daerah didalam negeri terengganu,Pusat pentadbiran daerah kemaman ialah bandar cukai,Selain bandar cukai, kemaman juga mempunyai beberapa buah bandar seperti Sri Bandi,kemasek kerteh dan beberapa bandar kecil dan pekan.Yang paling menonjol apabila disebut kemaman ialah bandar minyak nya iaitu kertih.Kemaman merupakan tempat pendaratan minyak yang terbesar di semenanjung Malaysia,Kemaman juga mempunyai penduduk nya yang kaya raya akibat dari terdapat nya kilang memperoses minyak.Boleh dikatakan penduduk kemaman merupakan penduduk yang paling kaya di Malaysia,Mempunyai pendapatan yang sangat tinggi berbanding dengan daerah lain di Terengganu.Kalau penduduk hulu terengganu atau daerah lain pergi ke kemaman,maka kena diperli oleh penduduk kemaman kerana miskin nya penduduk daerah lain,

Nama2 besar apabila disebut kemaman ialah teluk kalong,Geliga,mak chili,ibok dan beberapa nama tempat lain
LITAR MAK NIK PANDANGAN DARI TEMPAT TINGGI

Diceritakan kemaman mendapat nama hasil dari nama seekor binatang ia-itu kera dan dari satu jenis tumbuhan ulaman yang bernama maman,Diceritakan dizaman dahulu kala ada satu puak telah singgah dikuala sebuah sungai ia-itu sungai kemaman sekarang.Puak2 tersebut mendapati ada sejenis kera yang ekornya serupa dengan pokok maman,Mereka bersepakat menamakan tempat itu sebagai keramaman,Lama kelamaan sebutan keramaman telah bertukar kapada kemaman.Dari situ lah kemaman mendapat namanya

Selain dari bandar2 nya yang besar dan sibuk kemaman juga mempunyai tempat2 yang menarik untuk dikunjungi,tempat2 yang menarik itu ialah KUALA KEMAMAN,PANTAI KEMASIK,MINI ZOO KEMAMAN,TEMPAT MELIHAT KLIP2 DI KAMPUNG YAK YAH,dan salah satu tempat yg menarik itu ialah pantai teluk mak nik..
 CREW2 DAN MEKANIK HTMCC

PANTAI TELUK MAK NIK
Pantai teluk mak nik terletak di kemaman terengganu,Pantai teluk mak nik hanya 5 km sahaja dari bandar Cukai,Pantai teluk mak nik mempunyai pantai yang cantik dan sangat sesuai untuk beriadah kapada penduduk yang tinggal berhampiran Cukai dan kawasan sekitar nya.Diceritakan pantai mak nik mendapat nama sejak zaman Wan Empok dan Wan Malini,dizaman itu dikatakan mempunyai teknologi yang sangat tinggi,Untuk bergerak dari satu tempat dan ketempat yang lain tidak menjadi sukar,dikatakan dizaman wan empok dan wan malini teknologi nya mengatasi teknologi yang ada sekarang dan dikatakan juga dimasa itu teknologi EMP telah pun digunakan.Dizaman itu semua penduduk telah pun memanipulasikan cahaya untuk bergerak.(klu dok caya cerita amber ni sila rujuk kapada cerita wan empok wan malini)

Pada zaman tersebut ada sekeluarga bangsawan yang mendiami disekitar geliga,Keluarga tersebut sangat terkenal dan kaya raya.Semua nama ahli keluarga tersebut bermula dengan Nik terutama anak bangsawan tersebut.Dari anak yang sulung sehingga kapada anak yang bongsu.Permainan dimasa tersebut bukan lah seperti permainan dimasa sekarang,dikatakan teknologi komputer benda yang ketinggalan zaman dimasa itu,Race motor benda yang ek eleh jer.Dizaman tersebut buruan harta benda sudah tak menjadi rebutan,Orang ramai tak pandang peralatan yang maju,mungkin kerana terlalu maju membuat kan orang dah tak hirau perkara2 yang macam tu lagi.

Rebutan utama dizaman itu ialah taman yang indah,tempat yang menarik seperti pantai dan air terjun.Nak terjadi cerita pantai mak nik mendapat nama memang bersusur galur dari rebutan dimasa itu iaitu tempat yang indah.Pada suatu hari anak2 kapada keluarga bangsawan telah ketepi pantai dan terlihatlah keadaan teluk yang berpantai yang sangat indah menyebabkan mereka menamakan kawasan tersebut sebagai tempat mereka.Dimasa itu juga hurmat kapada orang tua sangat dititik berat,jadi untuk menghurmati orang tua mereka langsung pantai mak nik diberi nama sebagai pantai mak nik iaitu pantai emak kapada anak2 NIK.Begitu lah cerita asal usul pantai mak nik mendapat nama......


Walau mcm mana pun kita kena kembali ke masa sekarang kerana sehebat mana pun teknologi dizaman lampau ia nya telah menjadi sejarah,Dimasa sekarang pantai mak nik dan kawasan sekitarnya mempunyai banyak kegiatan yang dijalankan,terutama yang berkaitan dengan hidup,ada yang berniaga,ada yang berbudaya,ada yang belajar dan ada yg rilek2 tak ada kerja.Tumpuan utama blog ini ialah yang berkaitan dgn sukan,Sukan yg menjadi tumpuan pada blog ini ialah race motor,Dan race motor salah satu dari kegiatan di pantai Mak nik yang popular itu.....Ok BEREH...
BOS HTMCC EN ZULKIFLI ISMAIL

Pada 18 dan 19 haribulan oktober 2014 yang lalu pantai teluk mak nik telah menganjurkan race motor lasak iaitu kemaman international motocross,Acara ini telah dijalankan pada setiap tahun dan merupakan salah satu acara yang paling popular di Malaysia.Acara ini telah di bos kan oleh En aziz Arifin seorang yang sangat bekerjaya dan kaya.Acara ini telah dilangsungkan selama 2 hari dan telah disertai oleh rider2 dari dalam dan luar negeri.Tidak ketinggalan rider2 dari team HTMCC.
 Dari kiri.kamarul munir,kamarul firdaus,kamarul harith

Banyak katagori yang dipertandingkan yang melibatkan motocross dan Cubcross.Hanya 3 acara telah disertai oleh rider2 dari team HTMCC.
1) Cubcross Open..
2) CubcrossTertutup Terengganu..
3) CKD
KAMARUL HARITH

Acara cubcross open dan cubcross tertutup terengganu hanya dijalankan satu race sahaja,Semua acara dilangsungkan pada 18-10-2014.Acara CKD dilangsungkan 2 pusingan iaitu moto 1 dan moto 2.Acara CKD diadakan pada hari pertama dan hari ke-2 sebagai final,Dalam acara ini dikira dengan kiraan mata.
KAMARUL MUNIR

Rider2 HTMCC yang mengambil bahagian ialah.
1) Kamarul Firdaus..
2) Kamarul Munir..
3) Kamarul Harith

Acara yang disertai oleh rider2 HTMCC ialah.
1) Cubcross open.
a) Kamarul Firdaus.
b) Kamarul Munir
c) Kamarul Harith
KAMARUL FIRDAUS (berpayung)

2) Cubcross tertutup terengganu.
a) Kamarul Firdaus
b) Kamarul Munir
c) Kamarul Harith

3) CKD..
a) Kamarul Munir.
b) KamarulHarith
CHECK FLAG CUBCROSS OPEN

Kemenangan:
1)Cubcross open
a) Kamarul Munir >>>>>>>>tempat pertama.
b) Kamarul Harith>>>>>>>> tempat ke-5
c) Kamarul Firdaus gagal top ten

2) Cubcross tertutup terengganu.
a) Kamarul Munir >>>>>>>>>tempat pertama
b) Kamarul Harith>>>>>>>>> tempat ke-3
c) Kamarul Firdaus>>>>>>>> tempat ke-9
KAMARUL FIRDAUS

 3) CKD.
a) Kamarul Munir >>>>>>>>>>>>>>>tempat ke-5
b) Kamarul Harith >>>>>>>>>>>>>>>gagal top ten
KAMARUL HARITH

Analisa:
Dalam acara Cubcross rider2 HTMCC telah mendapat tempat yang baik,cuma kamarul firdaus mendapat tempat yang agak tercorot mungkin kerana penyrtaan pertama nya dan telah mengalami kerosakan jentera yang serius.Kamarul Munir telah mencapai target nya dengan mengekalkan kemenangan nya dgn lebih bergaya kerana tiada cabaran oleh rider2 lain,Kamarul Harith dalam keadaan yang agak tertekan kerana sentiasa dlm kesukaran akibat dari tekanan dari rider2 lain,Dalam acara CKD kamarul munir kurang berjaya disebabkan oleh jentera nya yang rosak teruk.(konon2nya,hahaha)
KAMARUL MUNIR

Kesimpualn nya ialah litar mak nik telah berjaya menganjurkan event ini dgn baik dgn hanya terdapat sedikit kecacatan dlm penganjuran nya dan tidak memberi bekas apa2 kapada peserta yang mengambil bahagian dan diharap litar mak nik dapat membuat dgn lebih bagus pada masa yang akan datang,SEKIAN
PODIUM CUBCROSS TERTUTUP TERENGGANU
KAMARUL MUNIR DGN TROFI KEMENANGAN
RIDER2 HTMCC DENGAN HADIAH KEMENANGAN
JENTERA YANG ROSAK
ADA TEROWONG YG JELAS